Ugrás a tartalomra

„Készültem az útra”

2024. április 16. kedd
Vándor emlékkiállítás Wittner Mária ’56-os szabadságharcosról
„Készültem az útra”

Vándor emlékkiállítás érkezett a Szelmann Házba április 2-án. A Magyar Patrióták Közössége által összeállított anyag a 2022-ben elhunyt Wittner Mária forradalmár, ’56-os szabadságharcos, később országgyűlési képviselő életét hivatott bemutatni.

– Wittner Mária jelkép és fogódzó. Az önfeláldozó, félelmet nem ismerő szabadságszeretet és kitartó hit egyik legtisztább jelképe. Hőse 1956-nak és áldozata a magyar szabadságharcot és forradalmat követő kommunista terrornak. Erkölcsi tartásával, bátorságával, a magyar szabadságért való tenni akarásával példát mutat nekünk a mai napig – kezdte megnyitóbeszédét Karsay Ferenc polgármester, miután köszöntötte a Magyar Patrióták Közösségének alapító elnökét, Hetzmann Róbertet, a Kossuth-díjas Tolcsvay Bélát, a Nagytétényi Polgári kör elnökét, Lászlóné Varga Évát. Köszönetet mondott Németh Szilárd ötletgazdának, hogy életre hívta ezt a nagyszerű, példaértékű kezdeményezést, a Patrióta Egyesületnek a megvalósításért, a Szelmann Háznak, hogy teret ad az emlékezésnek, a Magyar Örökség díjas Nádasdy Művészeti Iskola növendékeinek a közreműködésért és a Klauzál Gábor Budafok-tétényi Művelődési Központnak társszervezői munkájáért.

A beszéd további részében Budafok-Tétény vezetője a Wittner Máriával való személyes emlékeit és a forradalmár kerülettel való kapcsolatát osztotta meg a hallgatósággal.
Wittner Máriáról, a Készültem az útra című vándorkiállítás előzményeiről, létrejöttéről és magáról a tárlatról Hetzmann Róbert beszélt.

– Köszönjük Németh Szilárd országgyűlési képviselő úrnak, kormánybiztos úrnak, hogy civil szervezetünk mellé állt és segített. A Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alapkezelő támogatásával megvalósulhatott az álmunk, ez a kiállítás, amelynek célja, hogy az egész Kárpát-medencében bemutassuk Wittner Mária szellemi hagyatékát – mondta a Magyar Patrióták Közösségének alapító elnöke, aki kiemelte, hogy fiatal csapatuk személyesen is ismerhette őt, büszke arra, hogy együtt szervezhettek akciókat, és a közös cél, a közös értékek mentén nagyon hatékonyan tudtak egy-egy ügyben megnyilvánulni. 

A tizennégy pannóból (nagyméretű táblakép – a szerk.) álló tárlat megnyitóján Tolcsvay Béla Kossuth-díjas zenész és a Magyar Örökség díjas Nádasdy Kálmán Művészeti Iskola mélyrézfúvós kvartettje muzsikált.

Tamás Angéla